MAGYARENGLISH

frissítve 2016. 01. 08.

Okos Tojás

A természetes, omega-3 zsírsavban gazdag takarmányokkal etetett haszonállatoknál részben E-vitaminnal akadályozzák meg a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Speciális, de természetes takarmánnyal biztosítják továbbá, hogy az emésztőszervrendszeren belül (a vastagbélben) optimálisak legyenek a körülmények a hasznos baktériumok (prebiotikumok) számára. Így sikerült elérni, hogy a kezelt baromfi húsa és tojása, valamennyi eredeti jó tulajdonsága mellett, tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavmennyiséget - biztosítva ezáltal az ideális omega-3, omega-6 zsírsavarányt -, valamint az antioxidáns hatású E-vitamint. Az Okos Tojás harmincszor annyi omega-3 zsírsavat és ötször annyi E-vitamint tartalmaz tartalmaz, mint egy átlag tyúktojás, az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya megközelíti az ideálist.

tojastabl2.JPG

Az Okos Tojás előnyös tulajdonságait megvizsgálva a Szívbarát program tanúsító testülete 2004. decemberében a Szívbarát védjegy megítélése mellett döntött. Mindez nem jelenti, hogy mértéktelen tojásfogyasztást javasolnánk az egészséges szív barátainak: Bár az Okos Tojás zsírsavösszetétele sokkal kedvezőbb, energiatartalma, összes zsírtartalma és koleszterintartalma megegyezik a hagyományos tojásáéval. Okos tojásból is csak napi egy, de inkább mindössze heti 3-4 tojás fér bele a táplálkozási ajánlások szerint a kiegyensúlyozott étrendbe. A Szívbarát tojásétel elkészítéséhez elsősorban a főzést javasoljuk, és csak kevéssé sózzuk.

 

Bővebb információ

Cikk az Ideál 2006/márciusi számában